پرونده الکترونیک جامع سلامت

پرونده الکترونیک جامع سلامت

پرونده الکترونیک جامع سلامت(EHR) یک سیستم اطلاعات بهداشتی الکترونیکی است که اطلاعات پزشکی بیماران را در یک مرکز درمانی یا بیمارستان ذخیره و مدیریت می‌کند.
پرونده الکترونیک شامل اطلاعات پزشکی و جراحی بیماران، سوابق درمانی، نتایج آزمایشات، عکسبرداری‌ها، روش‌های درمانی، آلرژی‌ها، داروها و سایر اطلاعات مرتبط با سلامتی بیماران است.
این سیستم به پزشکان و کادر درمانی کمک می‌کند تا به اطلاعات بیماران به صورت الکترونیکی و تنها با یک کلیک دسترسی داشته باشند و از آن‌ها در فرآیند تشخیص، درمان و مراقبت بهینه استفاده کنند.

در حقیقت وظایف اصلی پرونده الکترونیک سلامت به طور کلی شامل این 7 مورد است:

  1. ثبت درخواست‌های پزشک
  2. مدیریت نتایج
  3. منبعی از اطلاعات و داده‌های سلامت
  4. پشتیبانی از تصمیمات بالینی
  5. دسترسی آسان به داده‌های پزشکی و ارتباطات الکترونیکی
  6. پشتیبانی و حمایت از بیمار
  7. پشتیبانی از فرآیند‌های اداری

ویژگی‌ها و مزایای پرونده الکترونیکی چیست؟

1.دسترسی آسان: با استفاده از پرونده الکترونیک، تیم درمان می‌توانند به صورت الکترونیک، در هر زمان و در هر مکان به سرعت و به راحتی به اطلاعات بیماران دسترسی پیدا کنند. دسترسی و اشتراک این اطلاعات به صورت جامع موجب بهبود کیفیت و سرعت مراحل درمان می‌گردد.

2.بهبود هماهنگی تیم درمان: پرونده الکترونیک، اطلاعات جامعی در دسترس همه‌ی اعضای تیم قرار می‌دهد، بنابراین تیم درمان می‌توانند در مورد وضعیت بیمار و برنامه درمانی او مطلع شوند و هماهنگی بیشتری را ایجاد کنند این امر سبب ارزیابی درست مراحل درمان و بهبود کیفیت درمان می‌شود.

3.کاهش خطاها: با استفاده از پرونده الکترونیک، خطاهای مرتبط با نوشتن و انتقال اطلاعات به صورت دستی کاهش می‌یابد. هنگامی که اطلاعات به صورت الکترونیکی ذخیره می‌شوند منجر به کاهش خطا در تفسیر نتایج آزمایشات و تصاویر تشخیصی، کاهش خطا در نسخه‌نویسی و در نتیجه کاهش خطاهای پزشکی می‌شود.

4.اطلاعات کامل‌تر: پرونده الکترونیک شامل اطلاعات جامعی از سوابق پزشکی بیماران است. این امر به پزشکان کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری بهتری در مورد تشخیص، درمان و مراقبت بیماران خود داشته باشند. همچنین، به بازبینی تاریخچه بیماران و ارزیابی نتایج درمان کمک می‌کند.

5.امنیت و حفاظت اطلاعات: سیستم پرونده الکترونیک معمولاً دارای مکانیزم‌های امنیتی قوی است که اطلاعات حساس بیماران را محافظت می‌کند. این شامل استفاده از رمزنگاری، سیستم‌های شناسایی و احراز هویت، سیاست‌ها و رویه‌های دسترسی مشخص و سایر اقدامات امنیتی است.

چرا باید از پرونده الکترونیک طب20 استفاده کنیم؟

پرونده الکترونیک جامع سلامت به عنوان یکی از پیشرفت‌های فناوری در حوزه بهداشت و درمان، بهبود قابل توجهی در مدیریت اطلاعات پزشکی و ارائه مراقبت بهتر به بیماران ایجاد کرده است. با این حال، برای استفاده موثر از پرونده الکترونیک، نیاز به زیرساخت‌های فنی قوی، استانداردهای مشترک و هماهنگی بین سازمان‌ها و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی وجود دارد.
بسته نرم افزاری طب20، قابلیت وصل شدن به سپاس را دارا می‌باشد، می‌تواند در سریع ترین زمان ممکن خود را به این پرونده متصل کند و اطلاعات مورد نظر شما به راحتی در پرونده الکترونیک قرار می‌گیرد.

در طب20، تشکیل پرونده الکترونیک مبتنی بر پروتکل‌های وزارت بهداشت و استاندارد HL7 انجام می‌گیرد و شامل موارد زیر می‌شود:

  • فرم‌ساز پویا
  • ارتباط با بیمار از طریق اپلیکیشن
  • ثبت تمامی رویدادهای بیمار شامل تشخیص‌ها، داروها، روند درمان، پیشنهادهای درمانی
  • ثبت و تجویز نسخه با استفاده از قلم نوری
  • گزارش‌دهی و مدیریت اطلاعات
  • برقراری ارتباط با سیستم‌های پزشکی

داشتن چنین پرونده سلامتی موجب تصمیم‌گیری بهتر در سیر درمان و توسعه نتایج درمانی می‌شود و داده‌های بهتری را برای بهداشت عمومی و تحقیقات جمع‌آوری می‌کند، اما فقط زمانی این اتفاق می‌افتد که برای ایجاد و توسعه آن روشی استاندارد انتخاب شده باشد.

Scroll to top