زردچوبه، ادویهای طلایی!
زردچوبه که به آن لقب ادویه طلایی داده شده، فواید زیادی برای سلامتی افراد دارد که میتوان به کاهش احتمال لخته شدن خون، بهبود علایم افسردگی و درمان یا پیشگیری از برخی سرطانها اشاره کرد.
زردچوبه از ریشه گیاهی در جنوب شرق آسیا و هند به دست میآید. به دلیل داشتن ترکیب «کورکومین» تأثیر مثبتی بیشتر از تغذیه اولیه بر سلامت انسان دارد و بیش از پنج هزار سال است که به مدیریت درد، تورم، هضم، کلسترول و قند خون کمک میکند.
خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، ضد باکتریایی و ضد سرطانی زردچوبه در تحقیقات پزشکی اثبات شده به طوری که حتی ترکیبات شیمیایی این ماده ممکن است لخته شدن خون را کند یا از آن جلوگیری کند. در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی، نشان داده شده است که استفاده از زردچوبه، تجمع پلاکتها را کاهش میدهد و به طور بالقوه از خطر تشکیل لختههای خون جلوگیری میکند.
شواهد حاکی از آن است که کورکومین یک روش درمانی برتر برای افرادی است که مستعد ترومبوز عروقی هستند و به درمان ضد آرتریت نیاز دارند.
زردچوبه میتواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند، زیرا کورکومین بر عملکرد انتقال دهندههای عصبی مغز تأثیر میگذارد.
توانایی در کنترل التهاب، قویترین جنبه کورکومین است؛ برای بررسی رابطه کورکومین و بیماری آلزایمر چندین آزمایش حیوانی انجام شده و به نظر میرسد که کورکومین آسیبشناسی آمیلوئید موجود و سمیت عصبی مرتبط را معکوس میکند، که یکی از ویژگیهای کلیدی پیشرفت این بیماری عصبی مرتبط با التهاب مزمن است. این مطالعه نشان داد که کورکومین زردچوبه ممکن است به علائم آلزایمر کمک کند.
بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۲۱ میلادی، خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی زردچوبه در درمان چندین بیماری پوستی موثر ارزیابی شد، به طوری که این ادویه توانست به افزایش درخشش و درخشندگی پوست، تسریع بهبود زخم، آرام کردن منافذ برای کاهش آکنه و زخم آکنه و کنترل عودهای پسوریازیس کمک کند. همچنین ممکن است خارش، قرمزی صورت، لیکن پلان دهان و انواع سرطانهای پوست را درمان کند.
کورکومین بهخاطر ویژگیهای قوی ضد التهابی و کاهشدهنده درد شناخته میشود و پس از انجام مطالعه روی بیمارانی که به آرتریت روماتوئید مبتلا بودند، اثربخشی عصاره زردچوبه در درمان آرتروز را نشان داد.
علاوه بر این، درمان یا پیشگیری از سرطان از دیگر یافتههای محققان در رابطه با زردچوبه است؛ از میان تمام موضوعات مختلفی که دانشمندان در رابطه با کورکومین و معکوس کردن بیماری به آن پرداختهاند، سرطان (از انواع مختلف، از جمله سرطان پروستات) یکی از موضوعاتی است که به طور کامل مورد تحقیق قرار گرفته و ممکن است به سرطان پروستات، سرطان پانکراس و سایر انواع سرطان کمک کند.
از سوی دیگر مطالعات انجام شده نشان داده که زردچوبه ممکن است به مدیریت دیابت کمک کند، زیرا کورکومین موجود در زردچوبه به معنای واقعی کلمه ۴۰۰ برابر قویتر از متفورمین (یک داروی رایج دیابت) است.
یکی از شایعترین عوارض دیابت، آسیب به اعصاب است که به عنوان نوروپاتی دیابتی شناخته میشود که اشکال مختلفی دارد و میتواند علائم جدی در سراسر بدن از ضعف عضلانی تا کوری ایجاد کند. مطالعهای که روی موشها انجام شد نشان داد که مکمل کورکومین به طور قابل توجهی باعث کاهش درد نوروپاتیک محیطی دیابتی (معمولاً در پاها، پاها، بازوها و دست ها) میشود.
کمک به مدیریت بیماری التهابی روده از دیگر مزیتهای زردچوبه است که این نوید را میتواند به سندرم روده تحریک پذیر و سایر علائم بیماری التهابی روده کمک کند.
کمک به تنظیم کلسترول خون از دیگر نتایج تحقیقات آزمایشگاهی زردچوبه است که میتواند به بیمارانی که در معرض خطر بیماری قلبی عروقی هستند، کمک کند.
تصور میشود مصرف زردچوبه و کورکومین به حمایت از کبد در سم زدایی موثر بدن و مبارزه با برخی از اثرات سرطان زاهای خطرناک کمک میکند. برای مثال، ممکن است به دفاع در برابر اثرات سموم محیطی و غذایی که به نام بیگانهبیوتیکها شناخته میشوند، کمک کند. این فرآیند همراه با عوامل آنتی اکسیدانی و ضد التهابی زردچوبه عمل میکند که با هم از عملکردهای مختلف کبد و ایمنی پشتیبانی میکنند.
مطالعات متعدد نشان دادهاند که مکمل کورکومین میتواند ناراحتی مفاصل ناشی از ورزش را کاهش دهد. این تا حدی به دلیل تواناییهای تعدیل التهاب آن است و ثابت میکند که زردچوبه برای مفاصل مفید است و سلامت مفاصل را بهبود میبخشد.
بر اساس اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، استفاده مکرر از زردچوبه در آشپزی یک راه عالی برای استفاده از ادویه است، اما زردچوبه به شکل پودر، تنها حاوی ۳ درصد کورکومین قابل جذب است. این در حالی است که برخی از قرصهای زردچوبه با کیفیت بالا حاوی ۹۵ درصد کورکومینوئید هستند.
طبق مطالعات انجام شده، دریافت کورکومین در دوزهای حداکثر ۶ گرم در روز به مدت چهار تا هفت هفته از راه خوراکی بی خطر است. بهترین زمان مصرف در تحقیقات صورت گرفته متفاوت است، اما اعتقاد بر این است که مصرف مکملهای آنتی اکسیدانی در زمان خواب تاثیر بیشتری بر بدن دارند.
حد تعادل باید در مصرف زردچوبه و مکملهای حاوی کورکومین رعایت شود تا باعث ایجاد عوارض جانبی در فرد نشود.
دیگر مقاله های ما در مورد بیماری های گوناگون را در اینجا مطالعه فرمایید.
شما می توانید با مراکز درمانی معتبری که در وب سایت طب 20 معرفی شده بهترین و حاذق ترین پزشکان جهت نوبت دهی آنلاین در شهر خود را جستجو کنید و از سلامتی خود اطمیان حاصل کنید.